fbpx

Råd og vejledning til at spare på energiforbruget

Vinteren og koldere tider står for døren, og de historisk høje energipriser rammer os alle, når der skal tændes for varmen. Men ved hjælp af nogle simple gode råd og initiativer, så kan energiforbruget mindskes. Læs mere om dem nedenfor og forhåbenligt kan de nemt implementeres i din og din virksomheds hverdag. 

1

Anskaf et termometer og tilpas temperaturen

Det forholder sig nemlig sådan, at I sparer op til 5% på jeres varmeregning for hver grad der skrues ned. Derfor er der for mange penge at spare ved at holde temperaturen på 20-21 grader. Dette er i overensstemmelse med rådene omkring et godt indeklima: Du fungerer nemlig bedst under arbejdsforhold, hvor temperaturer er mellem 20-22 grader.
(Husk at lejemålet altid skal holdes frostfrit og min. 16 grader.)

2

Indstil termostaterne ens og opvarm alle rum

Sæt termostatventilen på 3, max. 4, på alle radiatorer i alle rum, og derved burde lejemålet kunne holde en temperatur på mellem 20 – 22 grader, jf. den anbefalede rumtemperatur. En radiator på fuld knald er ikke billigere end tre, der er indstillet på et middel niveau. Det er bedst og mest økonomisk, at arbejdsindsatsen hos de forskellige radiatorer er ligeligt fordelt.

Ved at opvarme alle rum i lejemålet undgår man ligeledes, at den varme luft slipper ind i de kolde rum. Det er ikke kun vigtigt for jeres varmeregning, at sørge for at holde en jævn temperatur ved de forskellige rum. Sammen med en høj varmeregning er der nemlig også en risiko for, at et ujævnt opvarmet lejemål kan medføre både kondens og værste tilfælde skimmelsvamp. I nogle tilfælde kan det betale sig at skrue ned for varmen (husk lejemålet skal være frostfrit og min. 16 grader), når man ikke er på kontoret i længere tid.

3

Luft ud og spar penge på varmeregningen

Dette råd kan sikkert undre lidt – for hvordan sparer man på varmen ved at lukke kold luft ind i lokalet? Udover at være bedre for indeklimaet med udluftning, så hjælper det faktisk også til at gøre lejemålet lettere at varme op. Dette skyldes, at udluftning giver en lavere fugtighed, hvilket radiatorerne hurtigere får varmet op til den ønskede temperatur.
Ved at sørge for at få luftet ud, eksempelvis 5 – 10 minutter hver morgen og eftermiddag, så sikres et større luftskifte i lejemålet, hvilket bidrager positivt til både indeklima, opvarmning, og driftsbudget.

4

Placér ikke større møbler foran dine radiatorer
Placér ikke større møbler såsom reoler, vægskjulere e.l. foran radiatorer, og lad være med at dække dem til med tøj og lignende. Ved at have fri passage foran radiatorerne, så giver man bedre mulighed for at varmen kan cirkulere rundt i rummet, og derved behøver man ikke at skrue unødvendigt op for varmen.

 

5

Gardiner og persienner giver praktisk isolering om natten
Der er også penge at hente ved at sørge for at lukke dine vinduer helt i når du forlader kontoret, og ved at trække eventuelle gardiner og persienner for ved fyraften, da disse også hjælper med at holde på varmen natten igennem.

Omvendt er det en tilsvarende god idé at trække gardiner og persienner fra om morgenen, da solens varme booster rumtemperaturen – og dit humør.

6

Gå dine radiatorer efter

Som lejer har man pligt til at sørge for, at lejemålets tekniske installationer fungere fejlfrit. Derfor skal der jævnligt holdes øje med, at radiatorerne virker som de skal, og at termostaten står på 3, max. 4. Hvis radiatoren eller termostatventilen ikke virker optimalt, er man velkommen til at kontakte os, så kommer vi og tjekker op på det. Ved at mærke på radiatorerne kan man fornemme, om de virker som de skal:

  • Varmen skal strømme ud af toppen, mens bunden af radiatoren skal føles lun eller kold. Dette er et tegn på, at varmen udnyttes korrekt.
  • Sørg også for at lytte efter, om radiatorer siger lyde, man normalt ikke ville forvente. Hvis radiatoren eksempelvis risler, så kan det være tegn på luft i systemet. I sådanne tilfælde bedes i kontakte os hurtigst muligt.

7

Husk en varm trøje

Der skal spares på varmen. I flerbrugerejendomme med fællesområder vil man derfor mærke forskel. Vi vil forsøge at holde en temperatur på ca. 20 grader i kantinen og receptionsområdet, mens gangarealer og trappeopgange kan forekomme en lavere temperatur. Det kan derfor være en god ide at have en trøje med på kontoret, når der er ekstra koldt udenfor. Set på den positive side, så har du en gylden mulighed for stolt at vise din ynglings ’ugly Christmas sweater’ frem i hele december.

 

8

Tag kortere bade

Hvis du arbejder i en flerbrugerejendom med faciliteter som fitness og omklædningsrum, så er anbefalingen at spare på det varme vand med et kortere bad, det hjælper både klima og økonomi.

Følg Stensdal Group på LinkedIn og hold dig opdateret med spændende nyt.